חשוב ללמוד הגנה עצמית בכל גיל. לכל גיל, יש מאפיין אחר של סיבת התגוננות, וסוג התגוננות. שיטת "קרב מגע ישראלי", נותנת ארגז כלים של התגוננות לכל הגילאים. שיטה זו, מתבססת על העיקרון הישראלי, לפיו לא להרוג את התוקף, אלא רק לנטרל.
את פעולת ההגנה עצמית בשעת הצורך, ניתן לחלק ל2 סוגים עיקריים:
- הגנה על מנת להכריע
- הגנה על מנת לנטרל.
לעבור מהצד המותקף לצד המגיב:
העיקרון הנוסף בשיטת הגנה עצמית, שמתאים לכל הגילאים, הוא העיקרון הפסיכולוגי, בו מי שמותקף, אינו חייב להיות קורבן, ויכול בטכניקות פשוטות, לעבור לצד שמגיב ותוקף. הבנה פסיכולוגית זו, היא הבסיס להצלחה בקרב מגע.
מאפייני לימוד קרב מגע בגילאים השונים:
טכניקות הלימוד של קרב מגע בכל גיל יהיו שונות. לכל גיל יש יכולות שונות. יכולות קרב מגע של ילדים, שונות מיכולות קרב מגע של מבוגרים. כאשר בונים תוכנית לימוד של קרב מגע עבור הגילאים השונים, כדאי להכיר את הצרכים של כל גיל וקבוצה:
ילדים- ילדים ילמדו קרב מגע כדי להרגיש בטוחים מפני אויבים, וכדי להגן על עצמם, ולעיתים הילדים יצטרכו להגן על עצמם מפני ילדים גדולים, או מפני ילדים אלימים. מה אפשר ללמד ילדים? כדאי ללמד ילדים, את העקרונות של השיטה, וללמד את הילדים נקודות תורפה עם אפקט פגיעה מינימלי, היוצר אפקט שיתוק והרתעה. על הילדים לדעת להבדיל בין התגוננות מילדים אלימים, לבין הגנמה מפני אויב. לעולם אין לגרום נזק לילדים אלימים. אולם, ביצוע תרגיל חזק באויב, זוהי טכניקת הגנה רצויה. כאשר על הילד ליצור הרתעה מפני ילדים בני גילו, או ילדים גדולים- מספיק להשתמש בתקיפת נקודות לא רגישות במיוחד, כדי ליצור אפקט פסיכולוגי בקרב הילדים, שהילד יודע להחזיר, ואין טעם להכות אותו.
ילדות– אצל ילדות, יש פחות אלימות, מאשר אצל בנים, אך ילדות יכולות להיות פגיעות, וחשופות להטרדות, והתעללות מינית. לכן, חשוב מאוד, שגם ילדות יהיו מודעות לסכנות שסביבן, וידעו כיצד להתגונן בעת הצורך.
נוער- במציאות הביטחונית בישראל, חשוב שבני נוער יידעו כיצד להגן על עצמם. לפעמים בני הנוער יוצאים בקבוצות של כמה חברים לטיול בטבע, ועלולים למצוא את עצמם במצב בו נאלצים להתמודד עם מחבלים שבאים לתקוף.
בוגרים– ציבור הבוגרים הם מי שמצפים מהם להגן בעת הצורך. עליהם להגן על ילדיהם. כאשר יתקפו ילד או קשיש ברחוב, יצפו שאדם בוגר יבוא לעזור ולהגן. לכן, חשוב מאוד שיהיה לבוגרים ידע של טכניקות ההגנה הנדרשות.
קשישים– לפעמים יש אנשים לא הגונים ששודדים קשישים. חשוב מאוד שהקשישים לא יהיו חסרי אונים, ויתקפו בחזרה. לא כל תרגיל יכולים הקשישים לבצע, אך עצם הלמידה של דרכי ההתגוננות, תעניק לקשישים ביטחון עצמי. כאשר קשיש מגיב ותוקף בחזרה מי שבא לשדוד אותו, עצם התגובה של הקשיש מרתיעה את השודד.